ØnskeBørn Blog

Huskeliste til barnedåb

huskeliste_barnedaab

Dåb er en smuk og betydningsfuld begivenhed, hvor et barn bliver indviet i kristendommen og modtager Guds velsignelse. Det er en tid fyldt med glæde og håb for det lille barn og dets familie. Men det kræver også en del forberedelse for at sikre, at dagen bliver så speciel som muligt.

Vi har her lavet en guide og huskeliste, som kan hjælpe jer på vej med forberedelsen af barnedåben for jeres lille ny. 

Tid og sted

Først og fremmest er det vigtigt at kontakte sognepræsten eller kirkekontoret i jeres bopælssogn eller ved en anden kirke, I har særlig tilknytning til. Det er også en god idé at kontakte kirken i god tid for at aftale tidspunkt og detaljer om dåbsceremonien.

Det er bestemt ved lov at danske børn skal navngives inden for 6 måneder.  Afholder I derfor dåben inden barnet er 6 måneder, sker navngivningen i kirken og ellers skal I registrere navngivningen på borger.dk inden dåben i kirken.

Langt de fleste afholder barnedåb når barnet er cirka 3 måneder. Dåben finder oftest sted som en del af den almindelige søndagsgudstjeneste (højmesse). Den kan også foregå ved en særlig dåbsgudstjeneste*.

Valg af faddere og gudmor/gudfar

Når jeres barn skal døbes, skal I vælge mellem to til fem personer, der skal være fadder. Faddere er personer, der skal støtte og vejlede barnet i dets kirkelige og personlige udvikling. Det er vigtigt at vælge faddere, som man har tillid til og som vil være engageret i barnets liv.

I skal oplyse præsten eller kirkekontoret om deres navne og adresser.

En fadder skal selv være døbt med den kristne dåb, i folkekirken eller i et andet kristent trossamfund, men behøver ikke at være medlem af folkekirken.

En gudmor eller gudfar er typisk en af fadderne. Ofte er det gudmor eller gudfar, som bærer barnet til dåben. Men det er lige så almindeligt, at en af forældrene bærer barnet selv. *

Dåbskjole

Når det kommer til dåbskjolen, er der mange muligheder at vælge imellem. Nogle familier har en tradition hvor en dåbskjole går i arv fra barn til barn mens andre vælger almindeligt pænt tøj, som fx kan være en kjole til pigerne eller skjorte og bukser til drengene.

I kan også starte jeres egen tradition med en helt ny dåbskjole. ØnskeBørn har et stort udvalg af dåbstøj og dåbskjoler, som vil passe godt på denne særlige dag. Se udvalget af dåbstøj her.

Inden dåbsdagen kommer, er det vigtigt at have styr på praktiske ting såsom gæsteliste, mad og drikke til dåbsfesten og ønskeliste.

Hvem skal inviteres?

Til en barnedåb inviterer man typisk familiemedlemmer, nære venner og eventuel andre nære bekendte og kollegaer, alt afhængig af ens forhold til dem. Det vigtigste er, at man inviterer dem, som man gerne vil have til at fejre den særlige begivenhed med.

Husk at sende invitationerne ud i god tid – gerne 3-4 uger inden dåbsdatoen. Det giver både jer tilstrækkelig tid til at planlægge festen samt jeres gæster har god tid til at sætte dagen af til festligheden.

ØnskeBørn har hjulpet dig godt på vej og tilbyder gratis invitation til barnedåb, som I nemt kan udfylde og bruge. Se dem lige her.

Dåbsfesten

Dåbsfesten kan komme i alle afskygninger. I kan holde det ude på restaurant eller i trygge rammer derhjemme. Det er jeres behov, økonomi og ønske der afgør hvad I foretrækker.

Vi har samlet de vigtigste punkter her:

  • Find stedet hvor festen skal afholdes.
  • Husk at sende invitationer ud – gerne 3-4 uger inden dåbsfesten.
  • Hvad skal I spise og drikke? Hjemmelavet eller bestilles udefra?
  • Hvis I holder det hjemme, arranger gerne hjælp i køkkenet eller til servering/oprydning.
  • Borddækning, bordpynt og pynt til lokalet.
  • Bordplan eller skal gæsterne sætte sig hvor de ønsker?
  • Musik og underholdning
  • Lav en tidsplan for dagen, så alt forløber smidigt og som I ønsker.
  • Husk pusletasken og de ting du normalt bruger til din baby. 

Underholdning

Hvis I gerne vil lave et sjovt indslag til festen, så har vi hos ØnskeBørn en god idé. Se underholdningen til dåbsfesten lige her.

Hver gæst skal udfylde spørgsmålene med tanke på hvor de tror dåbsbarnet er når han/hun fylder 18 år. I kan gemme arkene til jeres barn er gammelt nok og se hvem der rammer tættest på.

Til sidst mangler I bare at sende en ønskeliste til jeres gæster. Vi har samlet en masse dåbsønsker her, som I kan lade jer inspirere af.

Nyd jeres særlige dag hvor jeres barn er i centrum og får sit smukke navn. 

Ønskeliste til barnedåb
Ekstra gode grunde til at vælge en STORK barnevogn

Thrane.nu