ØnskeBørn Blog

Ta' dine børn med i køkkenet

medikokkenet_blog

Tomatskiver ligger splattet på gulvet, tomatpure ned af trøjen, og barnet står med revet ost i håret - alt sammen alle andre steder end i skraldespanden. Det kan virke uoverskueligt at have børn med i køkkenet, men det er sanseligt, og de fleste børn ELSKER det. 

Afsæt god tid til at være med i køkkenet. Der kan være flere måder at involvere børnene alt afhængig af deres alder. Men uanset alder kan det give en masse sanseindtryk, erfaring og forståelse for samarbejde.

Hvad kan de lave hvornår?

0-1 år

Allerede fra når barnet kan sidde i en højstol, kan de være med i køkkenet. Om det er for at observere dig tømme opvaskeren eller være en del af madlavingen er underordnet. Det handler om at være sammen som familie, og det er hyggeligt for både forældre og børn.

Placér højstolen nær dig og lad fx barnet køre skeen rundt i skålen, imens du snakker med barnet, om hvad du laver, og at både du og barnet smager til undervejs.

1-2 år

Nu kan barnet overskue lidt mere, men husk stadigvæk at deres projekter i køkkenet skal være små og overskuelige. Når barnet kan stå på f.eks. en skammel, kan du vise barnet hvordan man skyller grøntsager og lad barnet prøve selv.

Husk at tæl til 10 når vandet løber op ad armene, så alt bliver vådt inklusiv dit barn. Tøjet kan heldigvis hænges til tørre, og de små elsker at føle sig som en del af et projekt. Der er ikke noget mere hyggeligt end at gå og småsnakke med ens barn og se stoltheden lyse ud af dens øjne.

2-3 år

De grøntsager barnet har skyllet kan barnet nu også rive. De kan også selv ælte bolledej, eller komme kagemiksen op i skålen og hælde vand i m.v. Barnet kan også hjælpe med at skrælle kartofler og mose ting med en gaffel.

Når barnet bliver mere sikker hen ad vejen, kan det være sjovt for barnet at komme fyldet på pizzaen eller pynte en kage. Når pizzaen eller kagen skal serveres, er det bedste i verden, at se ens barn præsentere pizzaen eller kagen, "Far mig har lavet den til dig." Rosen vil ingen ende tage, når man ser, hvordan de små lige bliver nogle centimeter højere.

Tip: Giv barnet sin egen køkkenskuffe med ufarlige køkkenredskaber i. Se vores udvalg af børnevenlige redskaber til madlavningen her

Tip: Læg en fugtig karklud under skærebrættet, så det ikke glider, når barnet forsøger at skære agurker, tomater m.v.

Opskrift på pizzasnegle
Bekymringsfri graviditet?

Thrane.nu