ØnskeBørn Blog

Sikkerhed i autostole

Sikkerhed i autostole

 Ved du hvordan du sikrer dit barn bedst muligt i autostolen?

Barnets påklædning

Vidste du, at en dundragt eller flyverdragt ALDRIG bør anvendes i autostole uanset størrelse? Selerne kan ikke spændes ordentligt fast, og der vil skabes for meget luft og rum mellem barnet og selerne.

Billede 1: Barnet er iført en tynd dragt i f.eks. strik eller uld. Selerne kan spændes ordentligt til og barnet sidder sikkert.

Billede 2: Barnet er iført en tyk dragt som fx dunjakke, dundragt, vinterjakke eller flyverdragt. Selerne kan ikke spændes tæt til kroppen og vil derfor ikke med sikkerhed give den optimale beskyttelse i en kollision.

Bonusinfo: Det samme gælder voksne iført store, vamsede vinterjakker!


Selernes spænding

Ved du egentlig, hvor meget en sele SKAL strammes? En løs sele vil både gøre det muligt for barnet at vikle sig ud af - og samtidig vil den ikke tage optimalt fra i tilfælde af kollision.

Billede 1: Selen er lukket. Selen er trukket op hen over overkroppen, så hofte-selen er optimalt spændt. Selen er derefter spændt til igen. Der kan ikke længere laves en fold på selen og den er derfor korrekt spændt.

Billede 2: Selen er lukket. Selen er ikke spændt over hoften og der kan laves en fold på selen på overkroppen. Selen sidder derfor ikke sikkert spændt.

Bonus-info: Husk altid at iklæde barnet så tyndt tøj som muligt, så selerne kan spændes optimalt

Bærehåndtagets placering

Vidste du, at autostolens bærehåndtag altid skal stå lodret op under kørsel? Det gør, at hvis I ender i en kollision, så vil bærehåndtaget tage fra først, før selve autostolen rammer sædet.

Billede 1: Bærehåndtaget er sat lodret op. Hvis man ender i en kollision, vil bærehåndtaget fungere som en styrtbøjle og tage fra, før selve autostolen rammer sædet. Bærehåndtaget står korrekt og yder den maksimale sikkerhed.

Billede 2: Bærehåndtaget er lagt tilbage. Hvis man ender i en kollision, vil autostolen som det første ramme sædet. Bærehåndtaget står forkert og yder ikke den optimale sikkerhed.


Solafskærmning og varme i autostole

Vidste du, at du aldrig bør hænge en stofble ned foran autostolen for at skygge for solen? En stofble vil nedsætte luftcirkulationen og holde på varmen, hvilket gør det alt for varmt for barnet at ligge i autostolen

Billede 1: Autostolens solskygge er sat helt frem. I de fleste solskygger er der også integreret luftcirkulation. Solskyggen fremmer luftcirkulationen, får varmen væk fra barnet og skygger samtidig for solens stråler.

Billede 2: Der er hængt en stofble op for at skygge for solen. Stofbleen nedsætter luftcirkulationen og holder på varmen. Barnet sidder derfor alt for varmt i autostolen


Nakkestøttens og selernes højde

Billede 1: Nakkestøtten er sat, så den flugter med barnets skuldre. Selerne kommer ud fra barnets skuldre og barnet sidder derfor både udstrakt og kan spændes ordentligt til. Selerne kan yde sin maksimale sikkerhed, så barnet sidder både behageligt og sikkert.

Billede 2: Nakkestøtten er sat lavt ned. Selerne kommer næsten nede fra barnets skulderblade og kommer et godt stykke nede fra skuldrene. Selerne vil derved presse barnet sammen i autostolen, kan ikke spændes ordentligt og yder derved ikke sin optimale sikkerhed.

Billede 3: Nakkestøtten er sat højt op. Selerne kommer næsten oppe fra barnets kinder og kommer et godt stykke ovenfra skuldrene. Selerne kan derfor ikke spændes ordentligt til og yder ikke sin maksimale sikkerhed.

OBS: Tjek altid din specifikke autostols brugermanual før du tager autostolen i brug for instruktioner.

Se også ...

Skab et sikkert hjem for dit barn
Første skoledag

Thrane.nu