ØnskeBørn Blog

Sådan vedligeholder I jeres barnevogn bedst

Sådan vedligeholder I jeres barnevogn bedst

Lampen lyser i bilens display – tid til service, siger den. Ja, de siger jo bilen holder længere, når man overholder kilometer eftersynene, og afsted det går til det lokale værksted. Dette scenarie er faktisk også gældende for din barnevogn. 

3 vigtige punkter!

  1. Stil madrassen på højkant, når den ikke bruges, således kondensen fra dit barn ikke gør madrassen fugtig.
  2. Slå så vidt muligt altid kalechen op, når I ikke bruger vognen.
  3. Tør hjulene af med sæbevand, og smør gerne hjulakslen med syrefri olie. Bemærk venligst at WD40 olien ikke er et smøremiddel.

Lampen lyser i bilens display – tid til service, siger den. Ja, de siger jo bilen holder længere, når man overholder kilometer eftersynene, og afsted det går til det lokale værksted. Dette scenarie er faktisk også gældende for din barnevogn. Den største forskel er dog, at din barnevogn ikke selv kan fortælle, når olien skal skiftes. Og til forskel for de flestes tilfælde, så er det også mindre farligt at "rode" med sin egen barnevogn end med bilen. Men hvad kan og skal man gøre for at vedligeholde det, hvori man ligger sit dyreste guld hver dag?

Uanset om du har en STORK, Emmaljunga, Basson eller Trille barnevogn, så er der mange fælles træk vedr. vedligeholdelse og pleje af vognene.

Vask af betræk og barnevognstekstiler

Hvis man vil holde sin barnevogn i god stand, så er rengøring en vigtig prioritet. Et godt råd er altid at udlufte din barnevognskasse. Den står ude det meste af året, så madrassen og tekstilerne er meget udsatte i det danske vejr. Fugten kan sætte sig i stoffet, og der kan opstå skimmelsvamp, mug, jordslåede pletter eller andre typer af fugtskader, der næsten er umulige at komme af med. Stil madrassen på højkant, således kondensen fra dit barn ikke gør madrassen fugtig, og stil overdelen/kassen et sted der er tørt og varmt. Barnevognens overdel/kasse består typisk af 3 aftagelige dele, kalechen, forlæderet og inderforet. Selvom tekstilerne er meget hårdføre, så kan solens stråler alligevel sætte sit præg og blege stoffet. Stil derfor altid barnevog- nen et sted med skygge. Selvom alle barnevogne er imprægnerede ved køb, kan man med fordel selv imprægnere vognen, gerne 1-3 gange om året.


Ved kalechen bør man tørre inderfor og yderstof af med en fugtig klud/svamp. Husk at lade den tørre. Slå så vidt muligt altid kalechen op, når I ikke bruger den, så sikrer man, at der ikke opstår foldemærker.

Forlæderet kan typisk vaskes i hånden med lunken vand (kontrollér altid vognens brugsanvisning!) Rul det ind i et håndklæde, og lad det tørre på et plant underlag.

Inderforet vaskes typisk ved 30° skånevask, også her er det en god idé at kigge efter vaskeanvisningerne i vognens brugsanvisning.

Vedligehold af stellet

I midten har vi »kernen« af barnevognen, stellet. Det er her motoren arbejder, og en motor skal bruge olie. Men ligesom på bilen, så skal den rigtige olie på. Vi anbefaler her en syrefri olie, såsom symaskine olie, silikonespray eller teflon til at smøre stellet. Bemærk venligst at WD40 olien ikke er et smøremiddel. Inden man går i gang med at oliere, er det en god idé at tørre stellet rent for snavs og sand med en klud. Smør eller spray lidt olie på alle bevægelige dele og led. Især ved bremsen og affjedringerne skal man være omhyggelig.

Man kan også med en luftkompressor blæse skidtet væk fra de små tætte revner og led

Vedligehold af hjulene

Selvom man ikke ligefrem kan sammenligne bilens dæk med barnevognens, så er det stadigvæk rigtig vigtigt at sikre sig, at de virker optimal. Når barnevognen bruges dagligt, så kan man ikke undgå, at der kommer skidt, vand, og om vinteren, salt på hjulene. Tør hjulene af med sæbevand, og smør gerne hjulakslen med syrefri olie. Hvis din barnevogn har lufthjul, så kontrollér om de har nok luft i sig, her vil 2.15 bars tryk typisk være normalen. Hvis dækket er ved at være slidt, kan et nyt købes. Alternativt kan man få lagt et dækindlæg i, således man næsten opnår et punkte- ringsfrit hjul. Kontakt her din lokale ØnskeBørn, for at forhøre dig om mulighederne.

Hvor tit skal man så servicere sin barnevogn, når nu der ikke lyser en lampe?

Ca. 1 gang om måneden vil være optimalt. Længere tid mellem servicen er ok, bemærk dog at man i vintermånederne gerne må gøre det oftere. Udover at din barnevogn ved lidt vedligeholdelse bliver pænere og mere holdbar, så bliver den også mere sikker for dig og dit barn at bruge.

Der kan være forskel på barnevogne og, hvordan de skal vedligeholdes, hvis du kommer i tvivl, kan man altid spørge os til råds i butikkerne
Med far på barsel
Det skal du tænke på når din baby skal sove ude

Thrane.nu