ØnskeBørn Blog

Sådan får du tid til at træne med en baby i huset

MD353_20230227-093706_1

Er du førstegangsmor, kan det komme som en overraskelse, hvor lidt fritid du i virkeligheden har med en baby i huset. Selvom baby sover, er der mange andre ting, der lige skal tages hånd om. 

Vasketøj, oprydning og rengøring, samtidig med at du skal nå at spise og sove selv, hvis natten har været lang. Der er en masse ting, du skal ordne, og du kan ikke bare lige hive mor-tid ud af kalenderen til dig selv.

Har du større børn, er ovenstående scenarie ikke en overraskelse, men det ændrer ikke på, at du stadig ikke kan prioritere dig selv. Det kan som mor være svært at finde tid til sig selv og finde tid til, hvornår man skal træne. Heldigvis behøver din baby ikke at sove, for at du kan få trænet. Der er nemlig rigtig mange måder, hvorpå du kan inddrage din baby i træningen.

Når dit barn kan holde sit hoved selv, er der mange træningsmuligheder, hvor du kan inddrage baby i din træning. På denne måde får du trænet, samtidig med at dit barn bliver aktiveret og stimuleret. Det er muligt, at en hjemmetræning med baby ikke altid er den mest intense træning, men når du lige får det lært, kan du hurtigt få sved på panden. Hjemmetræning er en af de ting, du selv kan gøre for at afhjælpe efterfødselsproblematikker, som ondt i nakke, skuldre, ryg, kejsersnit og delte mavemuskler, hvor man har gener i forbindelse med opspænd i sin kernemuskulatur.

Hvis din baby ikke selv kan holde sit hoved endnu, eller du blot vil i gang med at træne tidligt efter fødslen, anbefaler vi at starte med kerneøvelser, hvor du ligger på gulvet.

Hvilke øvelser kan jeg lave?

Kan dit barn holde sit hoved selv, har du lidt flere muligheder, men med det sagt er det stadig vigtigt, at du fokuserer på dit kerneopspænd. Dit kerneopspænd er essentielt, for at din krop fungerer i hverdagen. Det skal bidrage til, at du ikke får ondt i nakke, skuldre, knæ, bækken, eller hvor du måtte have ondt.

Når din baby skal træne nakke, har du god mulighed for selv at få trænet. Læg dig ned på maven sammen med din baby, og lav kontrollerede rygløft hvor du kigger op fra gulvet og interagerer med din baby. På denne måde kan du få trænet både den øvre og nedre del af din ryg, ved at løfte overkroppen eller benene.

Du kan også ligge dig på ryggen med bøjede ben og lave forskellige variationer af hofteløft, med baby siddende oven på dig. Det er vigtigt, at du træner dit kerneopspænd ved liggende at suge navlen ned ind til rygsøjlen. Hvis din baby kan lide "at flyve", kan du træne dit kerneopspænd, mens baby flyver i strakte arme over dit bryst.

Hvis du er heldig, at din baby gerne vil ligge på legetæppet og kigge, så læg dig ned ved siden af baby og lav disse øvelser. Det er vigtigt, at du ikke gør træningen for kompliceret. Hvis du tror, at du skal træne i 20-30 min for at få udbytte af træningen, spænder du ben for dig selv allerede fra start. Du ved aldrig, hvor længe baby sover eller gider at lege på legetæppet, så udnyt de små muligheder af 5-10 min et par gange om dagen i stedet. Og husk at lidt træning er bedre end ingen træning!

Gå tur med barnevognen

Barnevognsture er en god måde at få lidt hverdagsmotion og få nogle kilometer i benene. Her skal du være opmærksom på at rette dig op og have en let kontakt til din kerne. På denne måde kan du forebygge ondt i ryggen, da du ikke slapper af i maven og læner dig bagover. Du kan også lave en workout med din barnevogn, og få dig en god bentræning. Du finder vores barnevognsworkout her https://www.youtube.com/watch?v=geJyCiW-R1s

Har du brug for hjælp til din træning?

Det kan være svært selv at lave et program og finde ud af, hvilke øvelser du må lave. Derfor har vi lave en online bootcamp, hvor alle mødre, også jer der ikke bor i Aarhus, kan få den korrekte genoptræning. Her kan du træne hjemme i stuen, og din baby kan aktivt deltage i træningen, hvis du har lyst. Samtidig kan du sagtens lave programmerne uden baby, hvis du skulle være så heldig, at din baby sover. Vores instruktør guider dig, mens du følger vores bootcamper, der laver hele træningen med dig. Træningen er delt op i blokke, som du altid kan sætte på pause, hvis du får brug for at skifte en ble eller amme undervejs. I første blok arbejder vi med kerneopspænd, som er særligt godt til genoptræning af delte mavemuskler og kejsersnit. I næste blok giver vi den lidt mere gas, og du får sved på panden, mens du træner med din baby. I den sidste blok skruer vi lidt op for intensiteten, hvor vi har lavet en "burner" til jer. Denne kan du lave på de dage, hvor du har god tid.

En online bootcamp kan være det rigtige redskab for dig, der har svært ved at komme ud huset til træning. Samtidig behøver du ikke at føle, at du prioriterer dig selv over dit barn ved at skulle finde tid til at træne. Læs mere her https://mariadior.simplero.com/products/107246-Fit-moms-baby-Online-bootcamp?ref=15425-OenskeBoern

Du kan også hoppe med på vores gratis 5 dages online challenge: "Fit efter fødsel", hvor du bliver udfordret med små træningssekvenser hver dag i 5 dage. Tilmeld dig her: https://mariadior.simplero.com/products/112242-Fit-Efter-Foedsel-5-dages-hjemme?ref=15425-OenskeBoern

Skru ned for ambitionerne

Når det kommer til at træne med en baby, er vores bedste råd "lad være med at komplicere det". Forsøg at planlægge det så godt du kan, så du ved, at du i løbet af tirsdagen gerne skal finde tid til at træne. Ellers går dagen hurtigt med vasketøj og andre gøremål. Og husk, at så længe du træner med dit barn, er det kvalitetstid for mor og baby, og du behøver ikke at rende rundt med dårlig samvittighed over, at du for en gang skyld prioriterer dig selv en smule.

Leander
"Øko-mor" fordi det giver mening

Thrane.nu