ØnskeBørn Blog

Med far på barsel

Med far på barsel

Her kan I møde Nicki, der lige nu er på barsel med sit andet barn. Han deler sine tanker om at være far på barsel.

I januar 2023 blev jeg far for anden gang. Med vores første barn havde vi egentlig ambitioner om, at jeg skulle tage en stor del af barslen, men min kones ansættelsesforhold gjorde desværre, at det kun blev til to måneder, hvor hun også gik hjemme. Så da vi fik vores andet barn, var der ikke nogen tvivl om, at jeg skulle have en større bid af kagen alt i alt ca. 4 måneder. Og lad mig være ærlig: at være far på barsel er en overvældende, men dybt meningsfuld rejse. Derfor vil jeg gerne dele nogle af mine tanker og oplevelser, så vi forhåbentlig er flere mænd, der vil tage vores del af barslen.

Tanker og overvejelser inden barsel

Før barslen begyndte, var jeg fyldt med en blanding af stor spænding omkring, hvad der skulle ske og glæde til at få et afbræk fra hamsterhjulet. Hvordan ville jeg tackle de nye udfordringer? Hvordan skulle vores familieliv udvikle sig? Det var en tid med forventning, selvrefleksion og en åbenhed over for det, der lå foran. Men ikke mindst stor glæde! Ikke mindst fordi vi startede med at have 14 dages overlap, hvor vi begge gik hjemme, og bl.a. tog en uge i sommerhus, inden mor skulle tilbage til arbejde. Hvis det er muligt for jer, så vil jeg bestemt anbefale det afbræk, hvor I begge kan gå hjemme sammen i en kort periode.

Hverdagen med far på barsel

At være den der er på barsel og derfor en aktiv del af hverdagen fra morgen til aften, har været hjerteopvarmende og udfordrende på samme tid. Fra nattevagter til de små daglige ritualer har jeg nydt glæden ved at være en del af hvert trin i mit barns udvikling. Men lad mig være ærlig: til tider mangler man også det afbræk, man kan få af at tage på arbejde. Jeg øver mig derfor på at slappe af, når vores barn sover, i stedet for at fare rundt og tro, at jeg kan både lave mad, gøre huset rent, vasketøj osv. I stedet forsøger jeg at gøre det, når vores barn er vågen og dermed gøre det til en del af dagens aktiviteter sammen.

Hvad det giver vores familie, at jeg er på barsel

At jeg har taget min del af barslen har ikke kun betydet meget for mig personligt, men det har også bidraget positivt til vores familiedynamik. Det skaber en følelse af ligeværdigt ansvar og styrker båndene mellem os, vi kan bedre begge sætte os ind i den situation, både den barslende og den der går på arbejde befinder sig i. Vores barn oplever fra begyndelsen en tæt forbindelse til begge forældre, og jeg kan mærke en ændring i måden vores datter søger mig ligeværdigt med mor, hvis vi begge er der.

Gode råd til kommende far på barsel

  • Vær fuldt til stede: Oplev hvert øjeblik uden forbehold. Deltag aktivt i de daglige rutiner og skab minder fra starten. Læg telefonen til side, hvis du kan, det er svært og jeg falder selv i, men de perioder, hvor der kun er mig og mit barn, er helt unikke.
  • Dyrk din rolle som far: Brug denne tid til at lære dit barn at kende. Lad forbindelsen vokse og udvikle sig naturligt. Og gør det på din måde, det kan godt være moderen og barnet allerede har nogle rutiner og måder at gøre tingene på, overtag dem du synes virker for dig, men vær ikke bange for at skabe dine egne rutiner og stå fast på dem.
  • Kom ud af huset: Det behøver måske ikke være hver dag, men kom afsted til babysvømning, motorik for far, styrketræning med far eller hvilke tilbud, der nu er i dit område. Vi er nødt til at benytte os af de tilbud, der er, ellers forsvinder de. Og så giver det både noget til dig og dit barn at komme ud ad døren.
  • Vær åben for støtte: At bede om hjælp er ikke en svaghed. Del dine oplevelser med andre fædre og søg støtte fra dem omkring dig, hvis du oplever at det er hårdt, ensomt osv. For det kan det også være – og det er okay.

Din barsel som far er en unik oplevelse, der ikke kun former dit barns første oplevelser, men også din egen identitet som far. Det er en rejse af kærlighed, læring og hvor I vokser sammen som familie. Så grib muligheden, når du har den!
Børn lærer med kroppen forrest
Sådan vedligeholder I jeres barnevogn bedst

Thrane.nu