ØnskeBørn Blog

"Øko-mor" fordi det giver mening

blog_oekomor_maria

Som bevidst forbruger og mor til tre børn fra 0-7 år går jeg meget op i, hvad vi køber og forbruger i vores familie. Jeg er optaget af økologi, sundhed og bæredygtighed og vælger vores indkøb med omhu, hvad enten det er dagligvarer, plejeprodukter, mad, tøj eller sko - og særligt, når det gælder anskaffelser til børnene. 

Min interesse for økologi, helse og bæredygtighed opstod i studietiden, hvor jeg begyndte at købe økologisk mad og certificerede dagligvarer. Da jeg i 2010 ventede vores første barn, gav det endnu mere mening at være opmærksom på mine indkøb og forbrugsvaner. Nu hvor jeg mor til tre er det helt naturligt for mig at gå op i, hvad vi som familie køber og forbruger. Vi spiser så godt som 100% økologisk, køber helst astma/allergi- og svanemærkede produkter og varer i helsekostbutikker, og de seneste år er børnenes garderober blevet mere "grønne" med en hel del certificeret, økologisk tøj og genbrug.

Det giver rigtig god mening for mig at vælge øko-vejen og købe certificerede produkter af mange årsager: For at sikre børnene en sund opvækst uden unødig kemi og hormonforstyrrende stoffer, for at minimere risikoen for allergi, og derudover være med til at sikre et bedre miljø, mere dyrevelfærd og ansvarlige produktionsforhold.

Jeg vælger certificerede produkter, fordi jeg gerne vil træffe gode valg som mor og forbruger. Jeg føler, det er min pligt, fordi vi har ressourcerne til det, og det er blevet en selvfølge at reflektere over familiens indkøb. Jeg tænker over, hvordan vi efterlader jorden til vores børn og de kommende generationer og vil gerne gøre mit for at sætte et grønnere aftryk - lidt har også ret.

Shopaholic med god samvittighed

Med tre børn fra baby til skolealderen, og en mor med et veludviklet shoppegen, skal der købes en hel del. I dag er det heldigvis let at shoppe med god samvittighed, da der er et stort udvalg af certificeret, økologisk tøj, især til børn. Jeg foretrækker GOTS-certificeret tøj, sengetøj og andre tekstiler, men lægger også stor vægt på kvalitet, materialer, holdbarhed, pasform, design og pris.

Jeg vælger helst naturmaterialer som uld og bomuld, og tøj i god kvalitet, især er regn- og overtøj uden pvc og flourstoffer et must! Og så skal det holde facon vask efter vask, så det kan bruges længe og gerne gå i arv.

For mig er billigt, ikke-certificeret tøj og sko, der ofte lugter harsk af kemi, no go. Min erfaring er, at det hverken behøver være særlig dyrt eller besværligt at købe certificeret tøj og finde de gode mærker og der kan ligefrem gå sport i at finde øko-mærker til spotpris.

Jeg går op i certificeringer og har klare præferencer, men er ikke fanatisk. Når det kommer til fx legetøj skal der være plads til ønskelister og gaver, der ikke opfylder mors til tider høje øko-ambitioner. Til gengæld bliver det sendt videre til genbrug, når tøjet ikke længere passer, eller hvis legetøjet ender med at ligge og samle støv.

Småbørn og især en baby i huset giver stof til eftertanke, og det er et stort ansvar at sikre det sårbare, modtagelige og bedårende lille barn den bedste opvækst. Der er rigtig mange valg, og hvordan sikrer man barnet den rigtige kost og sunde pleje? Man gør sit bedste, prøver sig frem og vælger det, der føles rigtigt.

Forbrugsjunglen er lidt nemmere at navigere i, hvis man vælger certificerede produkter og dermed styrer uden om unødvendig kemi.

Som efterhånden erfaren mor til tre er min anbefaling til kommende forældre at købe "lidt men godt" og have øje for kvalitet og holdbarhed for at gøre op med overforbruget. Genbrug er guld, og der er mange lækre økologiske baby- og børnetøjsmærker i butikkerne. Det giver rigtig god mening at træffe grønnere valg og købe mere bæredygtige produkter - for børnenes, miljøets og samvittighedens skyld.

Vi kan være med til at gøre en forskel og forhåbentlig opfostre nogen stærke, sunde og skønne "grønne" børn.

Indlægget er udgivet i ØnskeBørns Hovedkatalog 2018

Sådan får du tid til at træne med en baby i huset
3 Uundværlige øvelser lige efter fødslen

Thrane.nu